Tillagning av kött
Detta är mina tips om hur man bäst tillagar en stycke kött för att få bästa resultat.
Självklart är själva kvalitén på råvaran också avgörande för resultatet - det kommer jag skriva en artikel om senare.
Mina favorit temperaturer:
Oxfile
Ryggbiff
Anka - 60 grader
# Ta fram köttbiten i god tid. Kött skall alltid tillagas i rumstemperatur för att inte stressa köttet när det börjar tillagas.
# Stek aldrig på högre värme än 150 grader. Har man tålamod är det att rekommendera så låg temperatur som möjligt, t.ex. 75 grader. Jag brukar köra oftast på ca 125 grader, då tar tillagningen inte alltför lång tid. Investera i en bra ugnstermometer, det är en livstidsinvestering!
# Det är godast att steka köttet i en panna för att få en fin yta innan man steker i ugnen. Detta ska göras på hög värme, med eller utan smör är en smaksak. Salta och peppra lätt och efter behov. Jag föredrar att steka med smör i ett gjutjärn för bästa färg och yta på köttet.
# Efter köttet har steks i ugnen till önskad tempeteratur, ta ut köttet och låt det minst vila 20min innan du skär i det. Det behöver vila helt enkelt, annars kommer all köttsaft att rinna ut direkt.
Detta är mina tips om hur man bäst tillagar en stycke kött för att få bästa resultat.
Självklart är själva kvalitén på råvaran också avgörande för resultatet - det kommer jag skriva en artikel om senare.
Mina favorit temperaturer:
Oxfile
Ryggbiff
Anka - 60 grader
# Ta fram köttbiten i god tid. Kött skall alltid tillagas i rumstemperatur för att inte stressa köttet när det börjar tillagas.
# Stek aldrig på högre värme än 150 grader. Har man tålamod är det att rekommendera så låg temperatur som möjligt, t.ex. 75 grader. Jag brukar köra oftast på ca 125 grader, då tar tillagningen inte alltför lång tid. Investera i en bra ugnstermometer, det är en livstidsinvestering!
# Det är godast att steka köttet i en panna för att få en fin yta innan man steker i ugnen. Detta ska göras på hög värme, med eller utan smör är en smaksak. Salta och peppra lätt och efter behov. Jag föredrar att steka med smör i ett gjutjärn för bästa färg och yta på köttet.
# Efter köttet har steks i ugnen till önskad tempeteratur, ta ut köttet och låt det minst vila 20min innan du skär i det. Det behöver vila helt enkelt, annars kommer all köttsaft att rinna ut direkt.